Adótervezés a fogászatoknál: a cégvezető nyugodt éjszakájának kulcsa

Miért van az, hogy a fogászatvezetőkkel beszélgetve gyakran felvetődik, hogy vállalkozói munkájuk egyik rendszeresen ismétlődő stresszfaktora, amikor a könyvelő telefonál, és közli, holnap (esetleg ma vagy tegnap) mennyi adót, járulékot, iparűzési adót kell utalni a hatóságoknak?

És ez persze mindig a legrosszabbkor történik. Régóta tervezett beruházásba öltük az utolsó fillérjeinket, tegnap kellett a váratlanul meghibásodott kompresszort (sebészeti motort, röntgent, cirkót stb.) csillagászati összegért javíttatni, vagy berendeltünk az akciós implantokból egy féléves adagot, erre most értesít a könyvelő, hogy ma van a határideje egy milliós adóelőlegnek.

„Eszt’ kő csinányi?”

Lehetne ezt valahogy másképp is csinálni?

Természetesen! Bármilyen kicsi vagy hatalmas fogászati rendelő vagy fogászati cég éves adó- és járulékfizetési kötelezettsége gyakorlatilag 95%-ban már egy évre előre(!) megtervezhető.

A jó könyvelő össze tud állítani a cégvezetőnek egy egyszerűsített adónaptárt befizetési dátumokkal, közelítő vagy fix összegekkel. Ha az év során változik valamely alapadat (például a bérek), akkor legfeljebb frissíteni kell a táblázatot.

A fenti egyszerűsített táblázat alapján a fogászat vezetője minden hónap pénzforgalmának (cash-flow) tervezése során előre láthatja, milyen tételekkel kell számolnia.

Természetesen a tervezet pontosítható például a konkrét dátumokkal:

  • havi járulékbefizetések minden hó 12-én,
  • iparűzésiadó-előlegek március 15-én és szeptember 15-én, 
  • társaságiadó-előleg a negyedévet követő hó vagy minden hónap 20-án stb.

Projektekhez, beruházásokhoz kapcsolódó adótervezés 

Szintén nagyon fontos, hogy ha a fogászat nagyobb beruházásra készül, akkor még a megvalósítás előtt adózási szempontból is vizsgálják meg projektet. Megtörténhet, hogy a folyamat során olyan többlet-adófizetési kötelezettség merül fel, amely a teljes fejlesztést veszteségessé teszi. Ilyen lehet például egy külföldön beszerzett gép váratlanul felmerülő 27%-os áfa terhe. De ennek ellenkezője is lehet igaz: például egy nagyértékű berendezés vásárlása során érdemes már előre kalkulálni az igénybe vehető társaságiadó-kedvezményekkel is.